salotų lėkštė.png

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, kad ruošiant patiekalus, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Visų pirma, gaminant maistą, labai svarbu paisyti švaros ir asmens higienos:

•    dirbant virtuvėje, dažniau plaukite rankas,
•    įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite,
•    naudokite skirtingas pjaustymo lenteles ir peilius šviežiems produktams, žaliai mėsai, paukštienai, jūros gėrybėms. Jei  nėra tokios galimybės, tuomet gerai juos nuplaukite su indų plovikliu,
•    gaminamą patiekalą gerai išvirkite, iškepkite ar kitokiais būdais apdorokite, o ypač mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes,
•    paruoštus patiekalus šaldytuve sudėkite taip, kad nesiliestų su žaliais produktais. Geriausia laikyti atskirose uždarytose dėžutėse, apsaugant nuo sąlyčio su kitais produktais,
•    virto, kepto, troškinto ar kitaip apdoroto maisto nerekomenduojama laikyti kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val., tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus taip pat būtina laikyti šaldytuve,
•    neperpildykite šaldytuvo, kad maisto produktai išliktų saugūs – šaldytuve turi laisvai cirkuliuoti šaltas oras,
•    maisto gamybai ir gėrimams naudokite tik kokybišką geriamąjį vandenį, rinkitės šviežius ir saugius maisto produktus,
•    gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti, ir nevartoti to paties maisto kelias dienas. Geriau suvalgyti mažiau, bet kokybiško maisto,
•    nusprendus užšaldyti maisto produktą, kurio nespėsite suvartoti, ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį tinkamai supakuokite (suskirstykite porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikykite ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

Atnaujinimo data: 2023-12-21