Maisto tvarkymo subjektai privalo įdiegti, įgyvendinti ir vykdyti nuolatinę procedūrą ar procedūras, paremtas rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais, todėl tvarkydami maistą privalo taikyti individualią RVASVT sistemą arba savanoriškai naudotis konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklėmis (RVASVT principų taikymo vadovais), kuriuos rengia ir tobulina maisto verslo sektorių atstovai (maisto įmonių asociacijos, technikos komitetai, konsultacinės firmos ir pan.). Nuo 2021 m. lapkričio 1 d. parengtų geros higienos praktikos taisyklių projektų atitiktį teisės aktų reikalavimams įvertina tik Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Maisto tvarkymo subjektas, pasirinkęs įgyvendinanti GHP taisykles, turi įsivertinti ar šios taisyklės apima visus jo planuojamus vykdyti maisto tvarkymo veiksmus ar etapus. Maisto tvarkymo subjektas nustatęs GHP taisyklėse neaprašytus maisto tvarkymo veiksmus, etapus, turi juos aprašyti atskirai ir patvirtinti įmonės savininko ar vadovo vardu, o visa kita vykdoma taip kaip GHP taisyklėse numatyta.

GEROS HIGIENOS PRAKTIKOS TAISYKLIŲ REGISTRAS

Nuo 2021 m. lapkričio 1 d. maisto tvarkymo subjektai turi vadovautis naujausiomis GHP taisyklių redakcijomis

Eil. Nr.GHPT pavadinimasRengėjas / platintojai (kreiptis dėl įsigijimo)Naujausia redakcija
1.GHPT pirminės grūdų gamybos įmonėmsLietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija

Adresu: Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, el. p. [email protected]

2004 m. parengta
2.GHPT sėklinių prieskonių pirminės gamybos įmonėmsLietuvos prieskonių augintojų ir perdirbėjų asociacija „Baltic Spices“

Adresu: Mišučių g. 2, Raguviškių k., Kretingos r., mob. tel. 8 657 56947, el. p. [email protected]

2018 m. parengta
3.GHPT grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėmsLietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija

Adresu: Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, el. p. [email protected]

2019 m. atnaujinta
4.GHPT miltų ir kruopų gamybos įmonėmsLietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Adresu: Gedimino pr. 19, Vilnius, tel. (8 5) 239 1001, el. p. [email protected]

2008 m. parengta
5.GHPT duonos ir pyrago kepimo įmonėmsdr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė--
UAB VR TradingAdresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 725442021 m. atnaujinta
6.GHPT miltinės ir kreminės konditerijos įmonėmsdr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė--
UAB VR TradingAdresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 725442021 m. atnaujinta
7.GHPT šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėmsLietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacija „Vaisiai ir daržovės“-2007 m. atnaujinta
8.GHPT viešojo maitinimo įmonėmsUAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected]

2018 m. atnaujinta
9.GHPT kaimo turizmo sodybomsLietuvos kaimo turizmo asociacija

Adresu: K. Donelaičio g. 2-201, Kaunas, tel. (8 37) 40 03 54, el. p. [email protected]

2006 m. parengta
10.GHPT konservuotų vaisių ir daržovių geros higienos praktikos taisyklės--2004 m. parengta
UAB VR Trading-atnaujinama
11.GHPT natūralaus mineralinio ir šaltinio vandens gamybos įmonėms-- 
UAB "Rakorda"

Adresu: Vydūno g. 6-22, Vilnius, tel: +370 68427088 el. p. [email protected]

2004 m. parengta
12.Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos geros higienos praktikos taisyklėsKTU maisto institutasAdresu: Radvilėnų pl. 19, C korp., Kaunas2006 m. parengta
UAB "Nempata"

Adresu: Panerių g. 79A, Kaunas, tel. +370 686 40510, +370 37 260223

13.Medziagų ir gaminių, skirtų leistis su maistu geros gamybos praktikos taisyklėsLietuvos pakuotojų asociacija

Adresu: Karaliaus Mindaugo pr. 21, Kaunas, tel. +370 37 3 23 775

2007 m. parengta
14.GHPT  didmeninės ir mažmeninės prekybos maisto produktais įmonėmsUAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected]

2019 m. atnaujinta
15.GHPT mažosioms alaus daryklomsRengėjai: KTU Maisto institutas, Kauno kolegijos technologijų ir kraštotvarkos fakultetas-2013 m. parengta
A. Grigonio IĮ-
VšĮ Pakruojo verslo informacijos centras

Adresu: Pergalės g. 1, Pakruojis, Tel. 842161213

16.Vynuogių vyno gamybos geros higienos praktikos taisyklės

Kauno kolegija,

Lietuvos vyndarių asociacija (LVA),

Lietuvos vyndarių asociacijos (LVA), Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija

-

2019 m. parengta
17.GHPT aromatizuotų  gėrimų gamybos subjektams--2004 m. parengta
UAB "Rakorda"

Adresu: Vydūno g. 6-22, Vilnius, tel: +370 68427088 el. p. [email protected]

18.GHPT fermentuotų arbatos gėrimų gamintojamsUAB "ACALA group"

Adresu: Taikos pr. 96, Kaunas, el. p. [email protected]

2020 m. parengta
19.GHPT  maisto produktų turgavietėmsUAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected]

2005 m. parengta
20.GHPT mėsinėmsUAB "Ad Infinitum"

Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected]

2005 m. parengta
21.Metodinės rekomendacijos linų sėmenų, kanapių, judros bei šaltalankių aliejaus, gaminamo iš Lietuvoje auginamų sėklų, gamybai ir teikimui rinkai (maisto saugos valdymo sistema, paremta rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais)Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

1. Metodinės rekomendacijos

2. 2021 m. galutinė ataskaita. Aliejus

3. Nuoroda: https://zum.lrv.lt/lt/zemes-maisto-ukio-kaimo-pletros-ir-zuvininkystes-2...

2021 m. parengta
22.Vaisių uogų vyno, midaus ir sidro gamybos geros higienos praktikos taisyklėsLietuvos vyndarių asociacijaAdresu: Taručių k., Rokiškio r., tel. 8 686 11912, el. p. [email protected][email protected]2015 m. parengta
23.Geros higienos praktikos taisyklės vaisių, uogų, daržovių ir grybų perdirbimo ir neperdirbtų produktų tvarkymo įmonėmsUAB „VR Trading“Adresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 725442024 m. parengta

 

Geros higienos praktikos taisyklės, notifikuotos (paskelbtos) Europos Komisijos puslapyje pagal Reglamento (EB) Nr. 852/2004  8 straipsnio 4 dalį.

Atnaujinimo data: 2025-01-20