Geros higienos praktikos (GHP) taisyklės
Maisto tvarkymo subjektai privalo įdiegti, įgyvendinti ir vykdyti nuolatinę procedūrą ar procedūras, paremtas rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (toliau – RVASVT) principais, todėl tvarkydami maistą privalo taikyti individualią RVASVT sistemą arba savanoriškai naudotis konkrečios maisto tvarkymo srities geros higienos praktikos taisyklėmis (RVASVT principų taikymo vadovais), kuriuos rengia ir tobulina maisto verslo sektorių atstovai (maisto įmonių asociacijos, technikos komitetai, konsultacinės firmos ir pan.). Nuo 2021 m. lapkričio 1 d. parengtų geros higienos praktikos taisyklių projektų atitiktį teisės aktų reikalavimams įvertina tik Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Maisto tvarkymo subjektas, pasirinkęs įgyvendinanti GHP taisykles, turi įsivertinti ar šios taisyklės apima visus jo planuojamus vykdyti maisto tvarkymo veiksmus ar etapus. Maisto tvarkymo subjektas nustatęs GHP taisyklėse neaprašytus maisto tvarkymo veiksmus, etapus, turi juos aprašyti atskirai ir patvirtinti įmonės savininko ar vadovo vardu, o visa kita vykdoma taip kaip GHP taisyklėse numatyta.
GEROS HIGIENOS PRAKTIKOS TAISYKLIŲ REGISTRAS Nuo 2021 m. lapkričio 1 d. maisto tvarkymo subjektai turi vadovautis naujausiomis GHP taisyklių redakcijomis | ||||
Eil. Nr. | GHPT pavadinimas | Rengėjas / platintojai (kreiptis dėl įsigijimo) | Naujausia redakcija | |
1. | GHPT pirminės grūdų gamybos įmonėms | Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija | Adresu: Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, el. p. [email protected] | 2004 m. parengta |
2. | GHPT sėklinių prieskonių pirminės gamybos įmonėms | Lietuvos prieskonių augintojų ir perdirbėjų asociacija „Baltic Spices“ | Adresu: Mišučių g. 2, Raguviškių k., Kretingos r., mob. tel. 8 657 56947, el. p. [email protected] | 2018 m. parengta |
3. | GHPT grūdų supirkimo, paruošimo ir saugojimo įmonėms | Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija | Adresu: Gedimino pr. 26, Vilnius, tel. (8 5) 210 7100, el. p. [email protected] | 2019 m. atnaujinta |
4. | GHPT miltų ir kruopų gamybos įmonėms | Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija | Adresu: Gedimino pr. 19, Vilnius, tel. (8 5) 239 1001, el. p. [email protected] | 2008 m. parengta |
5. | GHPT duonos ir pyrago kepimo įmonėms | dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė | - | - |
UAB VR Trading | Adresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 72544 | 2021 m. atnaujinta | ||
6. | GHPT miltinės ir kreminės konditerijos įmonėms | dr. Petro Rimanto Venskutonio įmonė | - | - |
UAB VR Trading | Adresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 72544 | 2021 m. atnaujinta | ||
7. | GHPT šviežių vaisių ir daržovių didmeninės prekybos įmonėms | Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacija „Vaisiai ir daržovės“ | - | 2007 m. atnaujinta |
8. | GHPT viešojo maitinimo įmonėms | UAB "Ad Infinitum" | Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected] | 2018 m. atnaujinta |
9. | GHPT kaimo turizmo sodyboms | Lietuvos kaimo turizmo asociacija | Adresu: K. Donelaičio g. 2-201, Kaunas, tel. (8 37) 40 03 54, el. p. [email protected] | 2006 m. parengta |
10. | GHPT konservuotų vaisių ir daržovių geros higienos praktikos taisyklės | - | - | 2004 m. parengta |
UAB VR Trading | - | atnaujinama | ||
11. | GHPT natūralaus mineralinio ir šaltinio vandens gamybos įmonėms | - | - | |
UAB "Rakorda" | Adresu: Vydūno g. 6-22, Vilnius, tel: +370 68427088 el. p. [email protected] | 2004 m. parengta | ||
12. | Tiesiogiai iš ūkių parduodamų pieno produktų gamybos geros higienos praktikos taisyklės | KTU maisto institutas | Adresu: Radvilėnų pl. 19, C korp., Kaunas | 2006 m. parengta |
UAB "Nempata" | Adresu: Panerių g. 79A, Kaunas, tel. +370 686 40510, +370 37 260223 | |||
13. | Medziagų ir gaminių, skirtų leistis su maistu geros gamybos praktikos taisyklės | Lietuvos pakuotojų asociacija | Adresu: Karaliaus Mindaugo pr. 21, Kaunas, tel. +370 37 3 23 775 | 2007 m. parengta |
14. | GHPT didmeninės ir mažmeninės prekybos maisto produktais įmonėms | UAB "Ad Infinitum" | Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected] | 2019 m. atnaujinta |
15. | GHPT mažosioms alaus darykloms | Rengėjai: KTU Maisto institutas, Kauno kolegijos technologijų ir kraštotvarkos fakultetas | - | 2013 m. parengta |
A. Grigonio IĮ | - | |||
VšĮ Pakruojo verslo informacijos centras | Adresu: Pergalės g. 1, Pakruojis, Tel. 842161213 | |||
16. | Vynuogių vyno gamybos geros higienos praktikos taisyklės | Kauno kolegija, Lietuvos vyndarių asociacija (LVA), Lietuvos vyndarių asociacijos (LVA), Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija | - | 2019 m. parengta |
17. | GHPT aromatizuotų gėrimų gamybos subjektams | - | - | 2004 m. parengta |
UAB "Rakorda" | Adresu: Vydūno g. 6-22, Vilnius, tel: +370 68427088 el. p. [email protected] | |||
18. | GHPT fermentuotų arbatos gėrimų gamintojams | UAB "ACALA group" | Adresu: Taikos pr. 96, Kaunas, el. p. [email protected] | 2020 m. parengta |
19. | GHPT maisto produktų turgavietėms | UAB "Ad Infinitum" | Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected] | 2005 m. parengta |
20. | GHPT mėsinėms | UAB "Ad Infinitum" | Adresu: Išganytojo g. 4-1, Vilnius, tel. (8 5) 210 7261, el. p. [email protected] | 2005 m. parengta |
21. | Metodinės rekomendacijos linų sėmenų, kanapių, judros bei šaltalankių aliejaus, gaminamo iš Lietuvoje auginamų sėklų, gamybai ir teikimui rinkai (maisto saugos valdymo sistema, paremta rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų principais) | Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija | 2. 2021 m. galutinė ataskaita. Aliejus 3. Nuoroda: https://zum.lrv.lt/lt/zemes-maisto-ukio-kaimo-pletros-ir-zuvininkystes-2... | 2021 m. parengta |
22. | Vaisių uogų vyno, midaus ir sidro gamybos geros higienos praktikos taisyklės | Lietuvos vyndarių asociacija | Adresu: Taručių k., Rokiškio r., tel. 8 686 11912, el. p. [email protected], [email protected] | 2015 m. parengta |
23. | Geros higienos praktikos taisyklės vaisių, uogų, daržovių ir grybų perdirbimo ir neperdirbtų produktų tvarkymo įmonėms | UAB „VR Trading“ | Adresu: K. Petrausko g. 26-312 kab., LT-44156, Kaunas, tel. (8 37) 33 30 45, (8 685) 72544 | 2024 m. parengta |
Geros higienos praktikos taisyklės, notifikuotos (paskelbtos) Europos Komisijos puslapyje pagal Reglamento (EB) Nr. 852/2004 8 straipsnio 4 dalį.
Atnaujinimo data: 2025-01-20