Pirminė gamyba

Tai pirminių produktų gamyba, veisimas arba auginimas, įskaitant derliaus nuėmimą, melžimą ir naminių gyvūnų auginimą iki skerdimo. Be to, pirminė gamyba apima ir medžiojimą, žvejojimą bei laukinių produktų auginimą.

Su pirmine gamyba susijusios veiklos:

 • augalinės kilmės produktų, pvz.: grūdų, vaisių, daržovių ir prieskoninių žolių, gamyba, veisimas ar auginimas ir jų transportavimas į sandėlį, produktų tvarkymas ūkyje (iš esmės nekeičiant jų savybių) ir tolesnis transportavimas į įmonę;

 • gyvulių veisimas ar auginimas ir jų transportavimas į turgų, skerdyklą arba iš vieno ūkio į kitą;

 • sraigių gamyba, veisimas ir auginimas ūkyje ir galimas jų transportavimas į perdirbimo įmonę ar turgų;

 • melžimas ir pieno saugojimas ūkyje;

 • kiaušinių gamyba ir surinkimas, bet ne pakavimas;

 • medaus surinkimas ir jų transportavimas į įmonę;

 • žuvies veisimas, auginimas ir žvejyba žuvininkystės ūkiuose bei jos transportavimas į įmonę;

 • grybų, uogų, sraigių rinkimas gamtoje ir jų transportavimas į įmonę.

 

Pirminiai produktai 

Tai pirminės gamybos metu pagaminti produktai, įskaitant užaugintus dirvožemyje, išaugintus ūkyje, sumedžiotus ir sužvejotus produktus. Jie apima:

 • augalinius produktus, pvz.: grūdus, vaisius, daržoves, prieskonines žoles, grybus, daigintas sėklas (t. y. mikrožalumynus, ūglius, daigus);

 • gyvūninius produktus, pvz.: kiaušinius, žalią pieną, medų, žuvininkystės produktus, gyvus dvigeldžius moliuskus;

 • gamtoje surinktus augalinius arba gyvūninius produktus, pvz.: grybus, uogas, sraiges.

Perdirbti produktai

Tai perdirbimo procese apdoroti neperdirbti maisto produktai. Šiuose produktuose gali būti būtinų jų gaminimui arba suteikiančių produktui ypatingas savybes ingredientų.

Neperdirbti produktai

Tai perdirbimo neapdoroti maisto produktai, bet jie gali būti padalinti, perskirti, nupjauti, sukapoti, nuimti nuo kaulų, malti, nuo jų gali būti nuimta oda, sugrūsti, supjaustyti, nuvalyti, apkarpyti, išlukštenti, sumalti, atvėsinti, sušaldyti, giliai sušaldyti ar atšildyti.

 

Teisės aktai

 • Pirminei gamybai ir su ja susijusioms veikloms taikomos taisyklės išdėstytos 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų hgienos  I priedo A dalyje.

 • Vykdant augalinio maisto produktų pirminę gamybą mažais kiekiais, taikomi Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų priminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. B1-486 „Dėl mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“.

Reikalavimai pirminiams augalinio maisto gamintojams

 

Atnaujinimo data: 2024-10-18