Maisto produktų ženklinimas
Maisto ženklinimas – su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotasis prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis, pateikti ant pakuotės, dokumente, informaciniame lapelyje, etiketėje, žiede ar lankelyje, pridedamuose prie tokio maisto produkto arba jį nurodančiuose.
Maisto produktų ženklinimo taisyklės kuriamos siekiant informuoti ir apsaugoti vartotoją, kadangi būtent ant maisto produkto pakuotės, prie jos pritvirtintoje etiketėje ar šalia maisto produkto pateikta informacija padeda įvertinti ir išsirinkti tinkamą maisto produktą. Be to, skirtingi ES šalių įstatymai ir kiti teisės aktai, reglamentuojantys maisto produktų ženklinimą, gali trukdyti laisvą šių produktų judėjimą ir nulemti nelygias konkurencijos sąlygas.
Pardavėjas visuomet privalo užtikrinti privalomos ženklinimo informacijos apie maistą pateikimą vartotojui, kuri privalo būti pateikta lietuvių kalba. Informacijos pateikimas taip pat turi atitikti nustatytus teisės aktų reikalavimus (daugiau informacijos apie konkrečius ženklinimo reikalavimus galite rasti žemiau pateiktose nuorodose).
Kokiu būdu bus privaloma pateikti ženklinimo informaciją priklauso ar maisto produktas yra fasuotas ar nefasuotas, ar prekyba vykdoma fizinėje parduotuvėje ar internetu ir pan.
Ženklinimo informacijos pateikimo būdai
Fasuoti maisto produktai
Ženklinimo informacija apie fasuotus maisto produktus turi būti pateikiama ant maisto produkto pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje.
Fasuotų maisto produktų ženklinimo gairės (leidinys verslui, kuriame aiškiai ir paprastai išdėstyti svarbiausi fasuotų maisto produktų ženklinimo reikalavimai).
Nefasuoti maisto produktai
Informacijai apie nefasuotus maisto produktus teikimui yra taikomos Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“ 14 punkto nuostatos (https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.204888/asr). Galimi keli informacijos apie šiuos produktus pateikimo būdai:
• Jeigu maisto produktų kainos nurodomos kainų etiketėse, jose turi būti pateikta pagrindinė informacija apie maisto produktą (pavadinimas, minimalus tinkamumo vartoti terminas, įmonės pavadinimas ir adresas ir numatytais atvejais kilmės šalis ar kilmės vieta). Tuo tarpu kita informacija (duomenys, nurodyti Reglamento Nr. 1169/2011 III priedo 2, 3 ir 4 punktuose, 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų V priede, visos Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardytos sudedamosios dalys, sudedamųjų dalių sąrašas) galutiniam vartotojui gali būti pateikiama ir kita rašytine forma (pvz., šalia padėtuose informaciniuose kataloguose, informaciniuose stenduose ir/ar kt.), tačiau ši informacija turi būti pateikiama priemonėmis, kurios yra laisvai prieinamos vartotojams.
• Jeigu maisto produktų kainos nurodomos ne kainų etiketėse, visa būtinoji ženklinimo informacija pateikiama kainoraščiuose, elektroninėse ar kitose informacijos pateikimo priemonėse, leidžiančiose vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo. Šios priemonės turi būti laisvai prieinamos vartotojams. Prie įrenginių, skirtų maisto produktams išdėstyti, turi būti aiškiai matomas ir lengvai perskaitomas užrašas, kuriame vartotojams būtų pateikiama nuoroda į vietą, kurioje galima rasti ženklinimo informaciją apie maisto produktą, tais atvejais, kai ši informacija nėra teikiama šalia įrenginių, skirtų maisto produktams išdėstyti. Jei toje pačioje mažmeninės prekybos vietoje maisto produktai išdėstyti pardavimui keliose skirtingose vietose, nurodytas užrašas turi būti visose išdėstymo vietose.
• Jei maisto produktas mažmeninės prekybos vietoje fasuojamas tiesioginiam pardavimui užklijuojant lipduką prie pakuotės, jame turi būti pateikta visa būtinoji ženklinimo informacija;
• Jei maisto produktas mažmeninės prekybos vietoje pakuojamas vartotojo prašymu užklijuojant lipduką prie pakuotės, jame turi būti pateikta bent ši ženklinimo informacija: maisto produkto pavadinimas, visos Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 II priede išvardytos sudedamosios dalys, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, įmonės pavadinimas ir adresas, visos specialios laikymo ir vartojimo sąlygos.
Informacija apie viešojo maitinimo įstaigų parduodamus vartotojo prašymu supakuotus, tiesioginiam pardavimui fasuojamus ir nefasuotus maisto produktus pateikiama raštu arba elektroninėmis priemonėmis bent vienoje informacijos apie siūlomus maisto produktus teikimo vietoje (pvz., popieriniame meniu, QR skaitmeniniame meniu ar kt.), leidžiančioje vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo, ir turi būti pateikta taip, kad nebūtų įmanoma supainioti, su kuriuo maistu ji susijusi. Ši informacija turi būti aiškiai įskaitoma ir laisvai prieinama vartotojams.
Internetu parduodami maisto produktai
Pardavėjas, siūlantis įsigyti maisto produktus internetu, t. y. vartotojams parduodantis maistą „per atstumą“ (pvz., interneto tinklalapyje, internetinėje parduotuvėje, savo socialiniame tinkle ir pan.), taip pat yra atsakingas už teisingą informacijos apie maistą pateikimą vartotojams ir jam galioja tie patys maisto tvarkymą reglamentuojantys teisės aktai.
Pažymėtina, kad privaloma ženklinimo informacija apie maisto produktą vartotojams turi būti pateikiama iš anksto, t. y. prieš jį nusiperkant.
Apie fasuotą ir nefasuotą maisto produktą privaloma ženklinimo informacija (išskyrus informaciją apie tinkamumo vartoti terminą – internete nėra privaloma nurodyti) nurodoma interneto parduotuvėje pateiktame maisto produkto aprašyme, o maisto produkto pristatymo metu – ir ant maisto produkto pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje (joje jau turi atsispindėti ir informacija apie maisto produkto tinkamumo vartoti terminą).
Apie viešojo maitinimo įstaigos nuotoliniu būdu (internetu) parduodamą nefasuotą maisto produktą, ženklinimo informacija pateikiama interneto parduotuvėje pateiktame produkto aprašyme bei ženklinimo etiketėje produkto pristatymo metu.
Bendroji ženklinimo informacija
Kaip vartotojams pateikti informaciją apie alergiją ir netoleravimą sukeliančias medžiagas?
Informacijos apie maistingumą pateikimas
Teiginiai apie maistingumą ir sveikatingumą
Ženklinimo reikalavimai konkretiems produktams
Bukletas „Ką turime žinoti apie maisto produktų ženklinimą“ (informacinis leidinys, padedantis verslui susipažinti su pagrindiniais maisto produktų ženklinimo reikalavimais, o vartotojams paaiškinantis, kaip reikėtų suprasti informaciją ant maisto produktų pakuočių)
Savanoriško paukštienos „Užauginta be antibiotikų“ ženklinimo gairės
Prekės ženklų registracija ir naudojimas
Mokymai ir seminarai verslui dėl maisto produktų ženklinimo
• Nuotolinis seminaras „Maisto ženklinimas. Ką turi žinoti vartotojas?“ – šiame seminare verslo įmonėms siekėme padėti suprasti, kaip tinkamai įgyvendinti teisės aktų reikalavimus, vartojančioms ar ketinančioms vartoti teiginius maisto produktų ženklinime, supažindinti su maisto reklamos ypatumais, prekių ženklų registravimo procedūra, pristatyti teisės aktų reglamentuojančių vartotojų teisių apsaugą pakeitimo aktualijas (įrašas viešai prieinamas VMVT YouTube paskyroje: https://www.youtube.com/watch?v=mENBQ0eZii4).
• Nuotolinis seminaras „Maisto papildų ženklinimas. Teiginiai apie maistingumą ir sveikatingumą. Naujas maistas“ – šiame seminare pristatyti teisės aktų reikalavimai, susiję su privalomaisiais ir specialiaisiais ženklinimo reikalavimais, teiginių apie maistingumą ir sveikatingumą vartojimu ir nauju maistu maisto papilduose (įrašas viešai prieinamas VMVT YouTube paskyroje: https://www.youtube.com/watch?v=IGLVMyRN25M).
• Nuotolinis seminaras „Maisto tvarkymo reikalavimai mažais kiekiais gaminantiems ir tiekiantiems galutiniams vartotojams“ – šiame seminare pristatyti teisės aktų reikalavimai, susiję ir su ženklinimu (įrašas viešai prieinamas VMVT YouTube paskyroje: https://www.youtube.com/watch?v=aao6zMt9dwo).
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK) apie maisto produktų ženklinimą: https://vmvt.lt/duk?field_kategorija_tid=83&items_per_page=10
Atnaujinimo data: 2023-12-21