Gėlės maiste: kokias jų rūšis naudoti saugu, o kurias – rizikinga?
Gaminant ir puošiant maistą naudojamos gėlės jau yra tapusios daugelio gamintojų atributu. Maistas neretai puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais siekiant nustebinti ir pritraukti dėmesį. Gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos gėlės yra valgomos ir kai kurių žiedai gali sukelti sveikatos negalavimų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina gamintojus atidžiau rinktis ir maistui naudoti tik valgomas gėles.
„Populiarėjant maisto puošimui gėlėmis pirmiausia norime akcentuoti maisto saugą. Ne visos gėlės yra valgomos, todėl svarbu teisingai identifikuoti jų rūšis ir įsitikinti, kurias gėlių dalis iš tiesų saugu vartoti. Valgomiems augalams priskirtini rožių, rugiagėlių, medetkų, agurklių žiedai, taip pat levandos, vaistinių bijūnų, kiaulpienių žiedai, tačiau tam tikrų jų dalių reikėtų vengti, pavyzdžiui, agurklių lapų, nes jų vartojimas gali sukelti vėmimą ar viduriavimą. Nerekomenduojame vartoti jurginų lapų ir šaknų, nes šie gali sukelti įvairių virškinimo sutrikimų. Maisto dekoravimui jokiu būdu netinka gėlės, kurios buvo nuolat tręšiamos ir neaiškus jų auginimo bei paruošimo būdas“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Akvilė Sapronaitė.
Specialistė pastebi, kad maisto puošyboje neretai būna panaudojamos hortenzijos, tačiau įspėja, kad šios gėlės žiedlapiai yra nuodingi. Juose esantis cianidas yra pavojingas vartotojų sveikatai – apsinuodijus pasireiškia pykinimas, skrandžio skausmai, vėmimas, gausus prakaitavimas.
Maisto gaminių dekoravimui renkantis augalus ne mažiau svarbios ir tokių augalų auginimo sąlygos. Kitaip tariant, svarbu įvertinti, kaip auginamos, kuo tręšiamos maistui skirtos gėlės. Į rinką turi būti pateikiamos valgomosios gėlės, kuriose pesticidų likučiai neviršija didžiausių leistinų kiekių, taip pat jose neturėtų būti aptinkama vabzdžių kenkėjų ar patogeninių bakterijų.
Dar labai svarbus yra tinkamas jų surinkimas – valgomosios gėlės turi būti surenkamos švariai, prieš tai gerai nusiplovus rankas, naudojant švarius įrankius ir indus. Šviežias valgomąsias gėles būtina tinkamai nuplauti po tekančiu geriamuoju vandeniu, kad neliktų jokių nešvarumų, mikrobų, platinančių ligas. Valgomosios gėlės turi būti saugios vartoti, ypač maisto puošimui gamintojai turi naudoti tik maistui tinkamas valgomąsias gėles, nes jos gali būti suvartotos.
Valgomąsias gėles reikia laikyti tinkamoje temperatūroje, geriausia šaldytuve, kad negestų ir būtų palaikoma pakankama drėgmė. Jeigu gėles reikia laikyti ilgiau nei kelias valandas, tuomet geriau tiesiog įmerkti į vandenį.
VMVT specialistė pažymi, kad, paruošus gėlėmis papuoštus patiekalus, maisto gamintojų pareiga – vartotojams pateikti tikslią ir visapusišką informaciją apie patiekalų sudėtį, kad jie lengviau galėtų pasirinkti mitybos poreikius atitinkančius gaminius.
Prieš įtraukiant į maisto gamybą naujas augalų ar gėlių rūšis svarbu patikrinti, ar maisto produktas nėra priskiriamas naujo maisto (angl. Novel Food) kategorijai (t. y. Europos Sąjungoje nebuvo plačiai vartotas žmonių maistui iki 1997 m. gegužės 15 d.). Jeigu augalas priskiriamas naujam maistui, prieš tiekiant rinkai jį būtina autorizuoti, o tam reikia įrodyti jo saugą – pavyzdžiui, smulkusis serentis (lot. Tagetes tenuifolia) laikytinas nauju maistu.
Pasitikslinti, ar maisto produktas priskirtas naujam maistui, galima Naujo maisto kataloge, kuris viešai skelbiamas Europos Komisijos interneto svetainėje https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue_en.
Daugiau informacijos apie naują maistą taip pat rasite VMVT tinklapyje https://vmvt.lrv.lt/lt/maisto-sauga/maisto-produktai/naujas-maistas/.
Atnaujinimo data: 2024-10-07
Taip pat skaitykite:
Apsaugoti produktus nuo maistinių kandžių padės švara ir įprotis nekaupti maisto
Vienas pranešimas – dvi apribotos veiklos: augintinių veisėjo ir veterinarijos gydytojo
Pažeidimams kartojantis, augintinių veisėjai taikyta griežčiausia sankcija – jos veikla sustabdyta
VMVT tęsia tyrimą dėl Šilutės rajone užfiksuotų gyvūnų laikymo pažeidimų