Artėjančios Velykos tai metas, kada namai ir vėl prisipildo pavasarine šiluma, o stalas nukraunamas gardžiais ir kvepiančiais patiekalais, užkandžiais bei skanėstais. Per šias šventes jau tapo įprasta artimuosius stebinti naujais kulinariniais šedevrais ir sugalvoti, kaip tradicinius patiekalus pagaminti kitaip. Vis dėl to, reikėtų nepamiršti, kaip paruošti maistą kokybiškai, kad šventės praeitų ramiai ir saugiai.
VMVT specialistai paruošė patarimus, kaip pasirengti vienai gražiausių pavasario švenčių:
- Būdami virtuvėje laikykitės higienos, dažnai plaukite rankas, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite indus, stalviršius ir paviršius, ant kurių buvo ruošiama žalia mėsa ar paukštiena, žuvis.
- Naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir peilius skirtingų rūšių maistui. Jei tokios galimybės nėra nuolatos kruopščiai plaukite maisto ruošimui skirtus įrankius indų plovimo skysčiu.
- Užtikrinkite kruopštų ir tinkamą maisto, ypač mėsos, paukštienos ir jūros gėrybių, virimą, kepimą ar apdorojimą. Gamindami atkreipkite dėmesį į temperatūrą – šiluma apdorojamo maisto vidutinė temperatūra turi pasiekti +75 °C.
- Paruoštus patiekalus ir maisto likučius laikykite šaldytuve, atskirtuose indeliuose, lėkštėse.
- Produktus vartokite laikydamiesi gamintojo nurodytų reikalavimų: atkreipkite dėmesį į laikymo sąlygas (temperatūrą, tinkamumo vartoti terminą). Nepalikite pagaminto ar apdoroto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas; tortus su kremais ir greitai gendančius desertus laikykite šaldytuve.
- Šaldytuve turi būti užtikrinta šalto oro cirkuliacija, tad neperkraukite jo;
- Maisto ruošimui ir vartojimui naudokite kokybišką ir saugų geriamąjį vandenį, rinkitės šviežius maisto produktus, švariai nuplaukite daržoves, vaisius, uogas.
- Jei nusprendėte užšaldyti nepanaudotus maisto produktus, kurių galiojimo laikas dar nepasibaigęs, tinkamai supakuokite juos porcijomis, į sandarias pakuotes ir laikykite ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.
Taip pat, atkreipiame dėmesį, kad dėl švenčių metu ruošiamų patiekalų gausos nemažai nesuvartoto maisto vis dar yra išmetama. VMVT skatina suplanuoti šventę taip, kad būtų kuo mažiau maisto eikvojimo:
- Įvertinkite tikslų svečių skaičių ir atitinkamai suplanuokite valgiaraštį, kad liktų kuo mažiau maisto likučių;
- Rekomenduojame maisto likučius naudoti tik kelias dienas;
- Tinkamai laikykite maistą: pasirūpinkite tinkamu greitai gendančių produktų laikymu, kad jie nesugestų per anksti;
- Skatinkite vartoti mažesnes porcijas: paraginkite svečius iš pradžių imti mažesnes porcijas, o jei reikia, valgyti antrą kartą, kad sumažėtų nesuvalgyto ir išmetamo maisto kiekis.
Taikydami šiuos patarimus, galime prisidėti prie maisto švaistymo problemos mažinimo per šventes ir prisijungti prie tvaresnio ir sąmoningesnio požiūrio į maisto vartojimą.
Atnaujinimo data: 2024-04-03
Indiškų patiekalų restorane Kaune – apstu pažeidimų
Pasaulinės gyvūnijos dienos proga VMVT kviečia susitikti šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje
VMVT perspėja: neatsakingai perkant gyvūną – gydymas gali kainuoti neprognozuojamas sumas
Gėlės maiste: kokias jų rūšis naudoti saugu, o kurias – rizikinga?