Rekomendacijos ekstremalių situacijų metu

Maisto saugos incidentas – maiste nustatytas biologinis, cheminis ar fizinis pavojus, dėl kurio gali kilti rizika visuomenės sveikatai ir jo poveikį patirtų daugiau nei vienas asmuo. Tai gali būti situacija, kai žmonių užsikrėtimo atvejų skaičius viršija tikėtiną ir kai šie atvejai yra susiję su tuo pačiu maisto produktu.

Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF)

Rekomendacijos dėl nesaugių maisto produktų atšaukimo iš rinkos

Per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkių prevencija

• Rekomendacijos

• Per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkiai, siejami su maisto tvarkymo subjektų veikla

Rekomendacijos dėl maisto, geriamojo vandens, pašarų ir gyvūnų saugos įvykus gaisrui

Rekomendacijos dėl maisto ir geriamojo vandens saugos potvynio atveju

Rekomendacijos dėl maisto, geriamojo vandens, pašarų ir gyvūnų apsaugos įvykus radiologinei ar branduolinei avarijai (iki radionuklidų išmetimo į aplinką ir ankstyvojoje avarijos fazėje)

Rekomendacijos dėl maisto saugos įvykus kitiems incidentams

Tyčinis maisto užteršimas yra sąmoningas veiksmas, kuriuo siekiama pašalinį daiktą, medžiagą įdėti į maistą, turint ketinimų padaryti žalą vartotojui ir (ar) įmonei. Tyčinė maisto tarša nėra dažnai pasitaikantis incidentas, tačiau tokių nenumatytų atvejų pasekmės yra sietinos su rimtu pavojumi žmonių sveikatai, įmonės reputacija ir nusikalstama veika. Maisto tvarkymo subjektuose turėtų būti taikomos savikontrolės priemonės, siekiant užtikrinti maisto saugą ir išvengti vartotojų sveikatos sutrikdymo. Sąmoningas, tikslingas maisto užteršimas yra galimas visuose maisto tvarkymo etapuose, perdirbimo, prekybos, transportavimo, sandėliavimo ir kitų procesų metu, todėl prevencinės priemonės turėtų būti planuojamos ir taikomos visoje maisto tiekimo grandinėje.  Maisto apsaugos nuo tyčinės taršos rekomendacijos.

 

Teisės aktai

Atnaujinimo data: 2024-09-16