4. Augalinio maisto pirminė gamyba
Pirminė gamyba
Tai pirminių produktų gamyba, veisimas arba auginimas, įskaitant derliaus nuėmimą. Be to, pirminė gamyba apima ir laukinių produktų auginimą.
Pirminiai produktai
Tai pirminės gamybos metu pagaminti produktai, įskaitant užaugintus dirvožemyje, išaugintus ūkyje. Jie taip pat apima ir gamtoje surinktus augalinius produktus, pvz.: grybus, uogas.
Su augalinio maisto pirmine gamyba susijusios veiklos:
• grūdų, vaisių, daržovių ir prieskoninių žolių, gamyba, veisimas ar auginimas ir jų transportavimas į sandėlį, produktų tvarkymas ūkyje (iš esmės nekeičiant jų savybių) ir tolesnis transportavimas į įmonę;
• grybų, uogų rinkimas gamtoje ir jų transportavimas į įmonę.
Fiziniai ir juridiniai asmenys, norintys tiekti rinkai pirminius augalinius produktus, turi pranešti apie savo veiklą Paslaugų departamento skyriui pagal vykdomos veiklos adresą, t. y. turi registruoti savo veiklą kaip pirminių produktų gamintojai. Pažymėtina, kad daigų augintojai privalo būti patvirtinti. Daugiau informacijos rasite čia.
Teisės aktai
• Pirminei gamybai ir su ja susijusioms veikloms taikomos taisyklės išdėstytos 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos I priedo A dalyje.
• Vykdant augalinio maisto produktų pirminę gamybą mažais kiekiais, taikomi Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų priminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. B1-486 „Dėl mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“.
Daugiau informacijos apie veiklą reglamentuojančius teisės aktus rasite čia.
Rekomendacijos augalinio maisto pirminiams gamintojams
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė Rizikos veiksnių valdymo Lietuvoje auginant augalinius pirminius produktus metodines rekomendacijas. Šiose rekomendacijose vaisiai, uogos, daržovė, grūdai, grybai, daigai, prieskoniniai ir laukiniai augalai, kurie nebuvo perdirbti ir kurių savybės nebuvo pakeistos, vadinami augaliniais pirminiais produktais. Rekomendacijos taikomos savanoriškai, tai pažangos priemonė, skirta padėti augalinių pirminių produktų gamintojams valdyti riziką maisto tvarkymo etapuose, kurie priskiriami pirminei gamybai.
Metodinė medžiaga
• Rizikos veiksnių valdymo Lietuvoje auginant augalinius pirminius produktus metodines rekomendacijos
• Europos Komisijos pranešimas dėl Rekomendacinio dokumento dėl šviežių vaisių ir daržovių mikrobiologinės rizikos šalinimo pirminės gamybos etape laikantis tinkamos higienos
• ESSA daigų ir daiginti skirtų sėklų gamybos higienos gairės
• Reikalavimai subjektams, siekiantiems auginti ir parduoti daigus
• Mikrobiologinių užteršimo pavojaus daiginti skirtų sėklų gamyboje mažinimo rekomendacijos
Lankstinukai
Reikalavimai pirminiams augalinio maisto gamintojams. Atsisiųsti galima čia.