Skubūs pranešimai (RASFF)
Pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema - RASFF
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama oficialią importuojamų bei rinkai tiekiamų maisto produktų ir pašarų kontrolę, teikia informaciją apie nesaugius maisto, su maistu besiliečiančius produktus ir pašarus, nustatytus rinkos kontrolės ar importo kontrolės metu. Švieslentėje galite matyti realaus laiko duomenis apie pranešimus, kurie paskelbti Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemoje (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed).
Nustačius nesaugų produktą, atšaukiama visa gamybos partija, net jei kiti tos gamybos partijos produktai nebuvo patikrinti. Toks sprendimas priimamas prevenciškai dėl saugumo, nes nustačius vieną nesaugų produktą jis tampa indikatoriumi, jog visa to paties šaltinio produkcija gali kelti grėsmę vartotojo sveikatai.
Informacija vartotojams
Rūpindamiesi savo ir artimųjų sveikata, sekite informaciją vmvt.ltv.lt, rinkitės legalius pardavėjus, atsakingai skaitykite produktų etiketes, gaminkite saugiai bei laikykitės rekomenduojamų maisto saugos taisyklių.
Higiena ir tinkamas maisto ruošimas – būdas išvengti nesaugaus maisto keliamos grėsmės!
Patogeniniai mikroorganizmai, aptinkami maiste, gali labai pakenkti sveikatai. Tačiau laikantis higienos ir maisto apdorojimo reikalavimų infekcijos galima išvengti.
Mikroorganizmai yra jautrūs karščiui, todėl itin svarbu žalią paukštieną, kitą mėsą bei kiaušinius termiškai apdoroti ne žemesnėje kaip +60 °C temperatūroje, bent 5 minutes. Maisto saugos specialistai pataria niekada nevartoti žalios ar nepakankamai išvirtos mėsos bei kiaušinių.
Salmoneliozė – viena dažniausių apsinuodijimo maistu formų
Salmoneliozė yra dažna maisto sukelta infekcija, kurią sukelia Salmonella genties bakterijos. Šios bakterijos dažniausiai plinta per užterštą maistą ar gėrimus, ypač gyvūninės kilmės produktus, tokius kaip mėsa, paukštiena, kiaušiniai ar pienas.
Pagrindiniai salmoneliozės simptomai – viduriavimas, karščiavimas, pilvo bei galvos skausmai. Jie paprastai pasireiškia praėjus 12–72 valandoms po užsikrėtimo ir trunka 4–7 dienas.
Nors dažniausiai ligą sukelia Salmonella Enteritidis ir Salmonella Typhimurium bakterijos, pastaruoju metu vis dažniau fiksuojami atvejai, susiję su kitomis rūšimis – S. Infantis, S. Kentucky, S. Livingstone ir kitomis. Dėl šios priežasties, nustačius bet kokios rūšies salmoneles Lietuvoje, siekiant apsaugoti vartotojų sveikatą, užkrėsta produkcija nedelsiant atšaukiama iš rinkos ir uždraudžiama jos prekyba.