Civilinė sauga ir mobilizacija

 

EKSTREMALI SITUACIJA

MAISTO PRODUKTŲ LAIKYMAS IR VARTOJIMAS NAMUOSE
Maisto saugojimas

Šaldytuvas
Greitai gendantys maisto produktai, pvz., paukštiena, šviežia mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai, turi būti laikomai šaltai, šaldytuve iki + 6 ° C temperatūros. Jei esate be elektros ir naudojate savo šaldytuvą, siūloma:

  • Stenkitės šaldytuvą laikyti uždarytą.
  • Jei yra galimybė, patikrinkite termometrą šaldytuve žibintu, žvake. Svarbu fiksuoti temperatūrą tam, kad žinotume kiek laiko ir kokioje temperatūroje laikomi greitai gendantys produktai.
  • Nedarinėti šaldytuvo durelių be reikalo, prieš atidarant pagalvoti, kokių maisto produktų ir kiek jums reikia.
  •  Šaldytuve produktai išliks tinkamos temperatūros maždaug 4 valandas, jei jis bus uždarytas.
  • Jei nėra galimybės matyti temperatūrą šaldytuve, tuomet palieskite fasuotą produktą ranka, jei jauti šaltį, vadinasi temperatūra apie + 6 - 8 ° C, maistas saugus vartoti.
  • Jei atidarius šaldytuvą, palietus ranka fastuotą produktą ranka nejauti šalčio, vadinasi viduje tempeteratūra daugiau nei + 6 - 8 ° C, maistas gali būti laikomas ir valgomas iki  keturių valandų, tada jis turi būti išmestas arba termiškai apdortas (išvirtas, iškeptas).
  • Naudoti maisto produktus pagal eilę, pirmiausia, tuos produktus, kurių pakuotės atidarytos, vėliau naudoti kitus dar neišpakuotus produktus.
  • Kai nutrūksta elektros tiekimas, produktus iš šaldytuvo galima perdėti į šaldiklį, taip turėsite ilgiau maisto atsargų.
  • Jei yra galimybė, įdėti vandens šaldymo konteinerius, taip ilgiau šaldytuve bus vėsesnė temperatūra.
  • Jei turite automobilinį šaldytuvą, galima greitai gendančius produktus laikyti jame ir,  kuriam laikui, naudoti elektros energiją. 
  • Maisto produktai, kurie kelia abejones dėl jų tinkamumo vartojimo, išmesti.

Šaldiklis 

Jei esate be elektros, užšaldyti produktai turi būti laikomi prisilaikant temperatūros, o jei ne pavyksta siūloma:

  • Stenkitės šaldiklį laikyti uždarytą, temperatūra turėtų būti – 18 ° C, atidarius dureles turi jausti šaltį ranka, palietus šaldiklio sieneles turite pajaustį sniegą; jei sniegas tirpsta, vadinasi temperatūra yra aukštesnė nei - 12 ° C; jei šaldiklyje jaučiate vėsumą, o ne šaltį, varvantį vandenį, vadinasi tempeteratūra apie 0° C. Kai šaldiklyje temperatūra kyla, produktų tinkamumo vartoti terminas trumpėja, todėl produktus turite suvartoti greičiau nei nurodyta data ant maisto produkto pakuotės.
  • Jei šaldiklis tuščias ar yra vietos, galite produktus šviežią mėsą, pieną, paukštieną, sviestą užšaldyti, t.y iš šaldytuvo perdėti į šaldiklį, taip turėsite ilgesnį laiką maisto produktų.
  • Jei turite vandens šaldymo konteinerius, įdėti į šaldklį, po to juos galėsite naudoti šaldytuve ar termokrepšyje.
  • Nedarinėti šaldiklio durelių be reikalo, prieš atidarant pagalvoti, kokių maisto produktų ir kiek jums reikia.
  • Jei šaldiklis yra pilnas produktų, jis palaikys tinkamą temperatūrą maždaug 48 valandas, jei pripildytas tik pusę - 24 valandas. Šaldiklio durelės tur būti uždarytos.
  • Galima šaldyti ir tokius produktus kaip duoną ir jos gaminius.
  • Jei turite automobilinį šaldiklį, galima greitai gendančius produktus užšaldyti ir laikyti jame ir,  kuriam laikui, naudoti elektros energiją. 

 

Maisto paruošimas

  • Maistui naudoti tik geriamąjį vandenį.
  • Jei nesate įsitikinęs, kad geriamasis vanduo saugus, naudokite virintą vandenį.
  • Jei neturi karšto vandens, raskite būdus kaip jį užvirinti: jei turite dujas, galite užvirinti bet kokiame metaliniame inde, puode; jei neturite dujų, elektros, tuomet galite virti vandenį griliaus įrenginiuose, saugiau pritvirtinę puodą, tačiau saugoti vaikus.
  • Kai yra ekstremali situacija, geriausiai vartoti maisto produktus, kurių nereikia specialiai gaminti: sausus pusryčius, greitai paruošiamas sriubas, įvairius konservus (mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių). Taip pat kitus negreitai gandančius maisto produktus: duoną ir jos gaminius, įvairias kruopas, makaronus, ryžius, riešutus, sėklas, sausainius, saldumynus be kremo, šokoladą.
  • Daržoves ir vaisius prieš vartojimą būtina plauti arba bent lupti.
  • Ne greitai gendančius maisto produktus, kaip duoną, kruopas, miltus, aliejų, cukrų laikykite sausoje vietoje, spindelėje, sandėlyje. Geriau laikyti vienoje vietoje, taip greičiau pasirinksite ir mažiau reikės elekros energijos. Jei laikote rūsyje, būtinai pakelkite nuo grindų, naudokite dėžes ar kitą tarą, tai bus apsauga nuo graužikų.
  • Jei naudojate maisto produktus iš šaldytuvo ar šaldiklio, kuriuose temperatūra nežinoma ir kurį laiką neveikė, patikrinkite kiekvieną maisto produktą atskirai (pauostykite, apžiūrėkite, įvertinkite saugumą). Atkreiptinas dėmesys, kad tinkama išvaizda ir kvapas ne visada pasako, kad produktas saugus mikrobiloginiu atžvilgiu, todėl tokį maistą geriau termiškai apdoroti. Jei turite dujas, tai pagaminsite saugų patiekalą, jei neturite dujų, tokius produktus geriau išmesti.
  • Jei turite energijos šaltinį, galite virti mikrobangų krosnelėje ar kituose elektros prietaisuose. Būtinai perskaitykite gamintojo nurodymus, kad pasirinktumėte tinkamą kepimo laiką. Atminkite, kad mikrobangų krosnelės gamina maistą netolygiai.
  • Jei neturite nei dujų, nei elektros, gaminkite maistą griliaus įrenginiuose, kurie skirti kepti, virti ant žarijų. Niekada nenaudokite griliaus įrenginių namuose, palapinėje ar kituose uždarose vietose.
  • Jei planuojate valgyti atšildytą arba šaldytą mėsą, naminius paukščius, žuvis ar kiaušinius, kurie buvo šaldytuve, šaldiklyje, kuris neveikė, tuomet pasirinkite gamybos būdą: virimą, kepimą mažais gabaliukais. Kepkite ilgiau nei įprastai, jei yra galimybė, pamatuokite kepsnio viduje temperatūrą, ji turi būti ne mažiau nei 75 ° C.
  • Pagamintas maistas laikomas + 4 ° C temperatūroje - 24 val, kambario temperatūroje (22 ° C) – 2 val., 32° C temperatūroje – 1 valandą, jei nepavyksta išlaikyti temperatūrinio režimo, tokį maistą išmeskite.
  • Maisto atliekas sudėkite į šiukšlių maišus, užriškite ir nelaikykite namuose, kuo greičiau išneškite į atliekų konteinerius.

Apsinuodijimai ir kiti sveikatos sutrikimai dėl maisto

             Jei suvartojote netinkamai pagamintą, nesaugų, užkrėstą maistą, galite pajusti viršikinimo trakto sutrikimus: vėmimą, viduriavimą, pykinimą, pilvo skausmai. Bakterijos, virusai gali sukelti simptomuspaprastai per 1-3 dienas po suvalgyto nesaugaus maisto. Jei manote, kad jūs arba jūsų šeimos narys apsinuodijo ar turi kitus sveikatos simptomus dėl nesaugaus maisto vartojimo, nedelsdami kreipkitės į skubios pagalbos specialistus.

 

Daugiau informacijos:

http://kam.lt/lt

Teisės aktai - Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas (lrv.lt)  

Leidiniai - Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas (lrv.lt)

https://www.mobilizacijosmokykla.lt/

Atnaujinimo data: 2025-06-12